Cukier nie będzie już drożał
Narodowy Bank Polski uruchomił 15 kwietnia infolinię, na którą każdy może zgłosić informacje zarówno o wzrostach, jak i o spadkach cen związanych z przystąpieniem Polski do Unii Europejskiej. Jednocześnie, jako działanie uzupełniające informacje z infolinii, ankieterzy-pracownicy 16 oddziałów okręgowych NBP rozpoczęli pierwszą serię notowań cen 60 wybranych produktów. Notowania będą powtarzane co dwa tygodnie.
Badania opinii publicznej pokazują, że część polskiego społeczeństwa obawia się, że wejście Polski do Unii Europejskiej może spowodować wzrost cen. Z analiz NBP wynika jednak, że tylko ceny niewielkiej grupy towarów i usług (15 proc.) mogą wzrosnąć, większej grupy powinny się obniżyć (33 proc.), a ceny większości towarów (52 proc.) nie powinny ulec zmianie w wyniku akcesji.
Dzięki danym uzyskanym z infolinii oraz notowań, NBP będzie mógł prowadzić za pomocą mediów skuteczną akcję informacyjną i wywierać zapobiegawczą presję na sprzedawców, aby nie wykorzystywali wejścia do Unii Europejskiej jako pretekstu do podwyższania cen. W pierwszych czterech dniach działania: osoby zadzwoniły do infolinii 5133 osoby. Na podstawie rozmów z nimi odnotowano 1200 informacji o zmianach cen. Wśród najczęściej zgłaszanych na infolinię produktów znalazły się: cukier, produkty zbożowe, samochody i koks.
Blisko 1/3 osób dzwoniących do infolinii zgłaszała wzrost cen cukru, a rozpiętość podawanych cen zamknęła się w przedziale 3,90-7,00 zł! Po wejściu do UE cena cukru w Polsce będzie wysoce skorelowana z ceną interwencyjną cukru białego w UE. Przyjmując założenie, że cena sprzedaży cukru w cukrowni będzie równa cenie interwencyjnej, to przy kursie 4,70 zł/€ wyniesie ona 2,97 zł/kg (netto). Biorąc pod uwagę zmiany kursu walutowego oraz opcję uwzględnienia w cenie producenta jego marży, najniższe ceny detaliczne cukru po integracji z UE w sezonie 2004/2005 powinny kształtować się w przedziale 3,30 – 3,50 zł.